Dresscodes

White tie, cravate blanche, decorations of rokkostuum

Voor heren:
Chic kostuum bestaande uit een rokjas met lange, in punten uitlopende achterpanden, een gesteven hemd met opstaande boord met eventueel een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek met enkele of dubbele bies aan de zijkant.
Het geheel wordt afgemaakt met een witte pochet, zwarte lakschoenen, evt. een paar witte handschoenen, een witte sjaal, zwarte hoge zijden hoed (eventueel mantel en wandelstok). Een polshorloge is ongepast.

Voor dames:
Groot avondtoilet. Dat is een lange, feestelijke avondjapon met decolleté en bedekte schouders. Het geheel mag uitbundig zijn. Satijn en zijde eventueel gecombineerd met kant passen goed in het plaatje.
Lange handschoenen mogen niet ontbreken, tenzij een oudere dame in het gezelschap geen handschoenen draagt; dan doet de jongere dame ze uit. Ringen horen onder de handschoenen, armbanden er over. Een mooi collier en oorbellen maken het plaatje compleet. Schoenen zijn bij deze gelegenheid in één kleur, de benen zijn keurig bedekt met panty’s of kousen.

Black tie, cravate noir, smoking

Voor heren:
Een speciaal twee- of driedelig zwart (of, tegenwoordig ook regelmatig gezien, gekleurd) kostuum, bestaand uit een pantalon met aan de zijkant een fluwelen of satijnen streep en een jasje met lapellen (een soort vloeiend gesneden, ononderbroken revers).
Dit wordt gecombineerd met een wit smokingoverhemd, een cumberband (een brede tailleband die geplooid om het middel wordt gedragen) met bijpassende vlinderdas. Een pochet in wit of dezelfde kleur maakt het compleet.
De schoenen onder een smoking horen van zwart leer te zijn, de sokken hebben de kleur van het overhemd of het jasje.

Voor dames:
Een lange of korte avondjurk, eventueel mag een lange rok met een mooie blouse ook. Een cocktailjurk is de meest frivole optie, en daarmee minder geschikt bij een formeel gezelschap. De handschoenen zijn halflang en het decolleté is klein.
Juwelen of stijlvolle bijous mogen niet ontbreken. Als je niet beschikt over een passende jas kies dan voor een stola. Een avondtasje en hoge hakken zijn een must!

Tenue de Ville
Tenue de Ville is de Franse benaming voor stadskleding. Vroeger ging de heer bij deze dresscode gekleed te gaan in maatcombinatie bestaande uit een grijze pantalon en blauw colbert en de dame in een mantelpak of chique japon. Tegenwoordig wordt er losser omgesprongen met dit voorschrift. Vaststaat dat het gaat om nette kleding voor overdag. Al het overige is in de loop der tijd steeds opnieuw ingevuld. Vooral de mate van chicheid van deze dresscode is een discussiepunt.

Voor heren:
Kostuum (naar keuze met of zonder gilet). De verschillende delen van het kostuum zijn tegenwoordig in één kleur; doorgaans grijs of blauw, maar soms ook zwart. Bruin werd als ‘not done’ beschouwd, maar tegenwoordig zelfs als trendy. Grijs is veilig. Strepen mogen, maar dan wel subtiel.
Een stropdas is een must en mag net als het overhemd, zowel qua kleuren als patronen, desgewenst gewaagd zijn. Voorheen moesten schoenen en sokken perse zwart zijn, maar tegenwoordig worden ze aangepast aan de kleur van het kostuum. Zwarte schoenen zijn natuurlijk altijd safe, de sokken zijn aangepast aan de kleur van het kostuum (dus niet aan de kleur van de schoenen).

Voor dames:
Mantelpak of japon/jurk met rok tot over de knie met panty’s of kousen. Een hoed mag en een tas ook. Deze mag niet te groot of opvallend zijn. Een enveloppemodel (clutch) is heel geschikt.
Een moderne variant hierop is het broekpak (pantalon met jasje). Altijd deux pièce (met pantalon of rok), dus de blazer aanhouden zodra er geen sprake is van een japon/jurk. Blouse of topje mag beide, zolang het maar chic oogt.

Pak, kostuum
Dit is een tamelijk weinig omvattend voorschrift; het zegt precies wat het is. Mannen komen in een pak, en verder zijn er geen regels.

Voor heren:
Het pak bestaat in ieder geval uit een pantalon en colbert, soms ook een vest. Het wordt gecombineerd met een hemd, een das en evt. een hoed. Alle variaties mogen mits ze enigszins stijlvol zijn.

Voor dames:
Zijn er geen strikte voorschriften, behalve dat het qua stijl en kleur moet matchen met de kleding van eventuele heer in haar gezelschap.

Business Casual
Business casual is een verzorgde, klassiek/sportieve dresscode. Donkerblauw, wit, rood, pastel, bruin en beige tinten passen goed hierbij. Gedacht moet worden aan de kleding waarop je, buiten de sportieve activiteiten om, niet zou opvallen op een golf-, hockey- of tennisclub.

Voor heren:
Geen pak. Wel een overhemd met button down kraag op een katoenen broek, op minder warme dagen gecombineerd met een los jasje of eventueel een vest spencer of v-hals pullover. Daarbij suède of leren schoenen. Geen stropdas. Alternatief is een polo gedragen op een nette broek (Chino of bandplooibroek) met blazer. Een spijkerbroek en sportschoenen passen niet binnen dit voorschrift.

Voor dames:
Een tweedelig (broek)pak of een combinatie bestaande uit een pantalon of rok met een blouse en/of jasje. Ook een truitje, vestje of twinset past in het plaatje.
Een jurk kan, mits deze valt binnen de klassiek-sportieve algemene uitstraling van deze dresscode.
Het blijft netjes: rok en jurk niet korter dan zakelijk verantwoord, dus weinig of geen bloot bovenbeen. Geen spijkerbroek, eventueel een gekleurde, niet verwassen jeans. Hierbij mogen platte of halfhoge schoenen, eventueel met open hak (geen open teen!). Klassieke laarzen zijn ook een optie. Tassen mogen wat groter zijn.

Smart Casual
Smart casual is niet formeel, maar wel uitgesproken verzorgd of zelfs trendy. Voorheren uit zich dat met namen in belijning en accessoires.

Voor heren:
Een katoenen broek is prima. In tegenstelling tot bij casual wordt een stropdas gewaardeerd. Colbert hangt af van het seizoen. Accessoires als sjaaltjes en horloges zijn een aanrader.

Voor dames:
Als het maar hip, flitsend en interessant is. Een beetje sexy mag best; een kortere jurk of rok past prima, een stylish geklede ook; als het maar spannend is en vooral niet ordinair. Pak gerust uit met accessoires, maar houd het stijlvol. In principe geen horloge, tenzij het volledig aansluit bij of opgaat inde overige accessoires.

Casual
De dresscode ‘Casual’ kom je niet vaak tegen. Hij is, zoals alle dresscodes, bedoeld om al te grote verschillen tussen bezoekers in een gezelschap te voorkomen, zodat ieder zich thuis voelt in de groep en zijn of haar outfit. Casual geeft genodigden de instructie om vooral niet te overdrijven met feestelijkheid van kleding.

Casual kleding is gericht op de smaak en het gemak en van de drager. Het gaat er met andere woorden om dat die zich gelukkig in de kleding voelt en minder om formele representatieve waarde ,en dat is precies wat de gastheer of gastvrouw voor ogen heeft.

Cocktail
Cocktail is een vrij uitbundige dresscode, ook geschikt voor dansfeestjes. In tegenstelling tot bij de meeste kledingvoorschriften is hier de outfit van de vrouw het uitgangspunt.

De cocktailjurk is een elegante jurk met bewegingsvrijheid en traditioneel een lengte van op of net onder de knie. Tegenwoordig worden ook wel kortere versies gezien. Qua glamour mag het best wat meer zijn; pailletten, lovertjes en glitters passen goed bij deze stijl, net als flonkerende sieraden. Mooie opvallende schoenen (die mogen open zijn) zijn ook aan te bevelen bij deze dresscode.
Overdag kan er bij de jurk eventueel een hoed gedragen worden. Schoenen en het tasje (bescheiden van formaat) horen bij elkaar. De armen mogen bloot; handschoenen zijn optioneel.

Voor heren:
Een donker pak met das en zwarte schoenen.

Jacquet
Voor heren:
Een combinatie bestaande uit een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder een wit overhemd met een blinde knoopsluiting en dubbele manchetten, eventueel met een grijs of zwart vest en afgemaakt met een grijze, zwarte of witte das. Optioneel grijze glacé of suède handschoenen en een grijze of zwarte hoge hoed. Schoenen zijn zwart en glad.

Voor dames:
Een strikt voorschrift voor vrouwen bij dresscode Jacquet is er eigenlijk niet. Vrouwen dragen vaak een lange japon of mantelpak, eventueel met hoed. Een cocktailjurk* kan ook. De kleding moet in elk geval aansluiten op de kleding van de man. Draagt meneer een hoed, dan ook mevrouw.
* Zie dresscode ‘Cocktail’