Enjoy the party!

December is een uitdaging. Behalve dat je halverwege het gevoel bekruipt dat er ook deze keer weer te weinig dagen in het jaar zullen zitten om alles voor elkaar te krijgen is ‘ie daar: de mix van geweldige of minder geweldige evenementen waar je bij MOET zijn. In de juiste kleding.

De instructies, waarmee naar hartenlust wordt gevarieerd, maken het niet makkelijker. Black Tie, White Tie, Smart Casual, Chic, Feestelijk, … Toestand! En dan heb ik het alleen nog maar over de interpretatie.
(De shoppingsessies die daarna volgen om, heren, toch echt eindelijk die lakschoenen te vinden die onder die smoking horen of, dames, de clutch ter vervanging van je mega-it-bag die groot genoeg is voor mobiel, make-up en ander snuisterijen en die toch goed bij jurk en schoenen past, zijn vaak bepaald geen feest te noemen.)
De variaties in dresscodes en vooral de persoonlijke uitleg die menigeen eraan geeft maken het bijna onmogelijk om het goed te doen.

Ik herinner me een voorval van lang geleden. Ik werkte destijds bij Vedior en we hadden een kerstfeest. Een paar honderd (!) uitzendmiepen-met man of vriend en de enkele mannelijke consulent (meestal ook met man of vriend) hadden enorm hun best gedaan om invulling te geven aan de wensen van de directie op kledinggebied. Tenue de Ville was het voorschrift. Ehh… Ja.

Als ze hadden opgeschreven: ‘hetzelfde als op een werkdag’ dan was het waarschijnlijk goed gekomen. De meesten deden dat, en kozen wijselijk niet voor de ‘casual friday’ maar voor de ‘ik-moet-zo-naar-een-belangrijke-klant’-outfit. Dat is namelijk in het uitzendwezen best een aardige interpretatie van Tenue de Ville.

Er waren er een paar die opvielen. Met T-shirt onder pak bijvoorbeeld. Ik denk dat die belangrijke klant je daarmee als consulent toch niet op de juiste waarde schat.
Eén dame, zij werkte toevallig op dezelfde vestiging als ik destijds, had echt haar best gedaan. Strapless satijnen jurk, blote schouders onder een opengewerkte stola, lange handschoenen, …
Feestelijk dus, mag je wel zeggen. Heel feestelijk.

Ze bleef volhouden dat niemand het begrepen had behalve zij. En terwijl ze er geweldig uitzag en ook nog een heel goed figuur had sloeg ze? Juist. Een modderfiguur. Omdat ze uit de toon viel. Hoe oncomfortabel moet dat zijn geweest, om tegen beter weten in je keuze te verdedigen en bekeken te worden omdat je anders gekleed bent in plaats van goed.

De perfecte outfit op het verkeerde feest. Of andersom. Een klein persoonlijk drama wat zich in je geheugen vastzet, maar wat je o zo graag van je harde schijf zou wissen.
Je goed kleden voor de gelegenheid is de moeite waard; voor een ander, maar vooral voor jezelf. Enjoy the party!

PS: check bij twijfel Dresscodes