Janu(n)ari

Januari. Veel mensen mopperen op deze winterse, donkere maand. De tijd van vrije dagen, feestjes, ongegeneerd eten en drinken “nu het nog kan”, lichtjes, familie, vrienden en andere gezelligheid zit er weer op.  Er is zelfs een nationale depri-dag uitgeroepen: de 21e. Het schijnt dat dan alle goede voornemens alweer zijn mislukt, relaties massaal worden verbroken en er zelfs een piek in het aantal zelfmoorden waar te nemen is.

De donkere dagen hebben zich na de feestdagen drie volle weken meedogenloos voortgezet. Zo bezien zou je er inderdaad depri van worden.

Mijn moeder had dat ook. Haar enige lichtpunt in deze maand was altijd mijn verjaardag. Ik vond er zelf niet veel aan om juist dan jarig te zijn. Na al die feestjes waarbij je iedereen uitgebreid had gezien wéér een feestje; binnen en nooit eens lekker in de zon. Mosterd na de maaltijd, wat mij betrof.

Nu is het anders. Het leven van een ondernemende single ziet er anders uit dan dat van het gemiddelde familiemens. Het plan om, als de rest van Nederland niet aan het werken is maar zich druk maakt om kerstbomen, cadeautjes, eten of een vakantie, lekker het hoofd en alle bakjes leeg te maken blijft steevast bij een plan. Elk jaar weer ben ik tot het einde bezig om af te maken wat nog kan. Om nog net het jaar iets beter af te ronden. Meestal met wat minder collega’s dan gebruikelijk. Buffelen dus. Zelfs met Kerst en Nieuwjaarsdag gewoon op kantoor.

De feestdagen mogen wat mij betreft worden afgeschaft. Januari, dat is pas een FEEST. Met grote letters ja. Waarom? Omdat het een nieuw begin is. Volledig blanco, en je kunt er alles van maken.
Terwijl half Nederland z’n draai zoekt en achterstallige vakantiemails wegwerkt hebben wij tijd voor even pas op de plaats. Maar niet niksen: jaarcijfers compleet maken (de eerste zijn is een sport en jawel: ze zijn weer beter dan vorig jaarJ Wat nou recessie!), daarna even bezinnen en gelijk nieuwe plannen maken.

Een ambitieuze begroting opstellen, het team weer compleet, de boel doorspreken, wensen inventariseren en taken verdelen. Als de klanten weer op gang komen staan wij in de startblokken. Intussen veel borrels, contacten aanhalen, elkaar het beste wensen en samen plannen maken voor nieuwe projecten.

Mijn verjaardag heb ik gevierd op Peoples Business. Het werd niet door iedereen begrepen. (Huh?! Ben je jarig? Maar wat doe je dan hier?) Ik kan daar wel tegen. Sterker nog: het went. Sneller dan kerst bij schoonouders of zo.

Janunari? JanuJaaah!ri Maak er een mooi jaar van. Wij gaan ervoor!